MOC DOBRÉ TVAROHOVÉ KOLÁČKY

Potřebné ingredience
Suroviny na kynuté těsto: 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, špetka soli, ¼ l vlažného mléka, 4 lžičky moučkového cukru, 8 lžic oleje, 2 žloutky, ½ kostky droždí. Suroviny na tvarohovou nádivku: 1-2 kostky tvarohu, 2-3 lžíce moučkového cukru, 1 žloutek,1 sáček vanilkového pudinku, špetka strouhané citronové kůry, rozinky předem naložené v rumu. Ostatní suroviny: Švestková povidla, drobenka, olej na vytření plíšku, 1 celé vejce.
Postup přípravy
Postup – tvarohová nádivka:
Všechny suroviny smícháme a osladíme, jak jsme zvyklí.
Postup – kvásek:
Trochu teplého mléka, cukru a hladké mouky si oddělíme od předepsaných surovin, přidáme droždí a zamícháme. Přikryjeme a necháme vzejít kvásek.
Postup - těsto:
Ze všech surovin na těsto i s kváskem vypracujeme hladké těsto, které v míse pod utěrkou v pokojové teplotě necháme necelou hodinu vykynout. Mezitím několikrát těsto vařečkou promícháme.
Dokončení:
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát, rádlíkem nakrájíme čtverečky a naplníme tvarohovou náplní. Můžeme přidat rozinky předem namáčené v rumu a koláčky uzavřeme. Prsty je přidržíme za spoj, opatrně namočíme do rozšlehaného vajíčka a hned vložíme do misky s drobenkou, která se na koláček přichytí.
Vyskládáme je postupně na vymaštěný plech, vršky přizdobíme neředěnými povidly, na ně můžeme ještě dosypat drobenku a chvilku je necháme odpočnout. Koláčky můžeme upéct i bez povidel, jen s drobenkou.
Pak ve vyhřáté troubě pečeme do zlatova asi 20 minut při teplotě 180 st. C. Tuhle upečenou dobrotu pak necháme pod utěrkou vychladnout.
Přeji dobrou chuť.

Postup-detail naplněného koláčku na plechu-na povidla jsem přidala drobenku.

Ještě je chvíli necháme na plechu odpočívat, mezi tím rozpálíme troubu na 180 st. C..

Koláčky vkládáme na plíšek s malým odstupem od sebe.

Upečený koláček si můžeme pocukrovat s moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu






































